Svetoznámy filmový režisér má údajne sedem detí, štát to zakazuje

09.05.2013 Celý región

Peking 9. mája (TASR) - Čínske úrady prešetrujú správy, že jeden z popredných filmových režisérov Čang I-mou, ktorý v roku 2008 režíroval otvárací ceremoniál Letných olympijských hier v Pekingu, má zo vzťahov so štyrmi ženami sedem detí, čo je porušením čínskej politiky jedného dieťaťa. Informoval o tom dnes na svojej webovej stránke komunistický denník People's Daily.

Napísal, že ak sa toto obvinenie potvrdí, režisér by mohol čeliť pokute v prepočte do výšky 26 miliónov dolárov, čo je dvojnásobok jeho odhadovaného ročného príjmu.

Čínska vládna politika jedného dieťaťa povoľuje väčšine mestských párov mať jedno dieťa a vidieckym rodinám dve deti v prípade, že sa im ako prvá narodí dcéra. Vláda zaviedla túto politiku v roku 1979 ako dočasné opatrenie, ktoré malo obmedziť prudký nárast populácie, platí však doteraz.

K vrcholom tvorby režiséra Čanga patrí vojnový film Červené pole (1987), ktorý získal na filmovom festivale Berlinale hlavnú cenu Zlatý medveď. Ďalší jeho film Vyveste červené lampióny (1991), ktorý v Číne zakázali, bol nominovaný na Oscara. Na toto ocenenie kandidovala aj rodinná dráma z čínskej dediny zo začiatku 20. storočia Ju Dou (1990). Veľkým hitom bol tiež historický projekt Hrdina (2002) s Quentinom Tarantinom, po ktorom nasledoval Klan lietajúcich dýk (2004). Medzi jeho najnovšie snímky patrí Kliatba zlatého kvetu (2006). Okrem filmov režíroval Čang aj niekoľko opier.
 

Vyberte región